I. Innowacja Pedagogiczna wpisana do prowadzonego w Kuratorium Oświaty          
w Gorzowie Wlkp. Rejestru pod numerem: KO.I.IP.1R-30/2015

,,Z Jasiem i Małgosią poznajemy las w czterech porach roku”

 
Celem innowacji jest rozbudzenie wrażliwości na piękno ojczystych lasów oraz potrzeby bezpośredniego kontaktu z przyrodą i jej ochrony. Umożliwią to wyprawy w ostępy leśne   oraz ścisła współpraca z leśnikami i ekspertami z dziedziny lasu. Podczas planowanych w założeniach innowacji wycieczek, dzieci będą miały okazję podziwiać piękno i bogactwo natury w różnych porach roku. Będą mogły również poznać warstwowy układ roślin w lesie. Dowiedzą się interesujących wiadomości na temat jego mieszkańców poprzez obserwacje, pogadanki, konkursy, zabawę i zwiedzanie. Ciekawym doświadczeniem będzie praca na rzecz ochrony środowiska pod kierunkiem doświadczonych pracowników leśnych.

Programem zostanie objęta grupa 3, 4, 5 i 6 latków.
Okres realizacji: rok szkolny 2015/18.

 

II. Projekt edukacyjny „KUCHCIKOWO”

 

 Idea projektu
           Projekt „KUCHCIKOWO” powstał z potrzeby dzielenia się z dziećmi wiedzą o jedzeniu, pokazania, jak różnorodny jest świat smaków i zapachów i z chęci oswojenia najmłodszych z dobrym „dorosłym jedzeniem”. To co jedzą dzieci, jak jedzą i w jakich okolicznościach wynika ze środowiska, w jakim się obracają: duża jest rola rodziców, ale nie mniej istotne jest przedszkole, rówieśnicy, producenci żywności. Nie zawsze jest to środowisko sprzyjające kształtowaniu prawidłowych nawyków żywieniowych.
 Dlatego ważne jest, aby stworzyć maluchom przestrzeń, gdzie będą miały okazję poznać i „oswoić” jedzenie: świeże warzywa, owoce, pełnoziarniste pieczywo, kasze, białe mięso… Jeśli chcemy żeby dzieci jadły takie przysmaki jak szpinak, brukselka, rabarbar, kiełki warto umożliwić im samodzielnie te produkty przygotować: dotknąć ich w pierwotnej postaci, pokroić, rozdrobnić.A potem przygotować z nich pyszne danie i na koniec zjeść ze smakiem. Integralną częścią projektu jest nauka kultury jedzenia: aranżowania stołu, podawania posiłków,wspólnego zasiadania do stołu, kulturalnego jedzenia, sprzątania po posiłku – bez niepotrzebnego rygoru, ale z zachowaniem zasad dobrego wychowania. W kontekście edukacji najmłodszych szczególnym miejscem jest przedszkole: tu dziecko spędza większą część swojego aktywnego dnia, spożywa podstawowe posiłki. Można śmiało założyć że tu kształtują się dziecięce nawyki smakowe i żywieniowe. Dlatego projekt w szczególny sposób dotyczy nauczycieli, pracowników przedszkolnej kuchni i rodziców przedszkolaków. To na nich spoczywa obowiązek zastosowania takich metod wychowawczych (również w odniesieniu do edukacji zdrowotnej) aby była ciekawa, racjonalna, atrakcyjna, a przy okazji smaczna.Niemniej projekt skierowany jest do wszystkich dorosłych, którzy są zainteresowani prowadzeniem zajęć kulinarnych z dziećmi wieku przedszkolnym.
To propozycja, jak prowadzić edukację kulinarną i zdrowotną z najmłodszymi konsumentami, aby była zarówno ciekawa i wartościowa merytorycznie.

Zasadnicze cele projektu:

  • aktywizacja dzieci do zdrowego odżywiania;
  • otwieranie się na nowe smaki, zapachy, potrawy;
  • rozszerzenie edukacji małego dziecka o obszar sensoryczny – dostarczenie dzieciom różnych stymulatorów, poprzez smak, zapach, dotyk, odczucie ciężaru, temperatury, wreszcie pracy na znanym i lubianym materiale czyli jedzeniu;
  • włączenie rodziców w działania projektowe – pomoc w przeprowadzeniu zajęć, zachęcanie do gotowania z dziećmi w domu;
  • nawiązanie współpracy z lokalnym środowiskiem kucharzy i wciągniecie ich w zajęcia z przedszkolakami.
Okres realizacji: rok szkolny 2016/17.

 

 

III. Program – Edukacja zdrowotna w zakresie zapobiegania wszawicy
„CO CI CHODZI PO GŁOWIE”.

Program adresowany do rodziców dzieci przedszkolnych, uczniów szkół podstawowych i ich rodziców, organizatorów, opiekunów oraz uczestników wypoczynku dzieci i młodzieży.

Inicjator programu: OZ i PZ WSSE Gdańsk
Koordynatorzy: Pracownicy ds. Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej
Powiatowej Stacji Sanitarno –Epidemiologicznej w Gorzowie Wlkp., przedszkolni koordynatorzy programu
Realizatorzy:
– Pracownicy ds. Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej
Powiatowej Stacji Sanitarno –Epidemiologicznej w Gorzowie Wlkp.
– nauczyciele, wychowawcy klas, pielęgniarki środowiska nauczania i wychowania,
opiekunowie wypoczynku dzieci i młodzieży
– Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej
Partnerzy: Firma Solpharm – materiały edukacyjne, Pomorskie Kuratorium Oświaty,
Polskie Towarzystwo Oświaty Zdrowotnej
Ramy czasowe: rok szkolny 2016/17

Cel główny:
– zmniejszenie liczby występowania wszawicy.
Cele szczegółowe:
– objęcie programem rodziców i nauczycieli z przedszkoli i szkół
podstawowych z terenu województwa lubuskiego;
– dostarczanie wiedzy z zakresu zapobiegania występowaniu wszawicy oraz kształtowanie aktywnych postaw prozdrowotnych.

Grupa docelowa:

rodzice dzieci przedszkolnych, uczniowie szkół podstawowych i ich rodzice; organizatorzy i opiekunowie wypoczynku dzieci i młodzieży
Metodyka realizacji programu:
– Szkolenie dla powiatowych i szkolnych koordynatorów programu.
– Szkolenie dla pracowników pionu Higieny Dzieci i Młodzieży, Epidemiologii
Edukacja rodziców:
– co to jest wszawica i jak ją rozpoznać
– wszawica – zasady rozmnażania się i odżywiania,
– postępowanie w przypadku wykrycia, wskazania profilaktyczne.
Edukacja uczniów:
– co to jest wszawica
– kształtowanie świadomych postaw związanych z występowaniem wszawicy