Żywienie podczas choroby

Osłabiony chorobą organizm dziecka szybko odzyska pełnię sił, jeśli dostanie właściwe wsparcie. Jakie?

W okresie choroby organizm dziecka potrzebuje:

  • zwiększonej ilości białka i cynku (znajdują się one w mięsie, nabiale, roślinach strączkowych),
  • oraz witamin wzmacniających odporność, czyli A ( wątróbka, tran, beta-karoten zawarty w pomidorach, papryce, marchwi),
  • witaminy C (czarne porzeczki, cytrusy),
  • witamin z grupy B (rośliny strączkowe, mięso – witamina B12).

NASZA RADA

Należy dziecku podawać więcej napojów – najlepiej wody mineralnej.
Świetne sprawdzają się również kompoty bez cukru, gotowane na świeżych owocach.
Dzięki temu wątroba i nerki szybciej oczyszczają organizm z resztek antybiotyków.

Ważne

Ogranicz do minimum słodkie napoje.